Számíthatnak a miskolci nyugdíjasok a magyar egészségügyre? – tette fel a kérdést Hegedűs Andrea a parlamentben

Megosztás

Mi is beszámoltunk róla, hogy májusban egy magyar kirándulóbusz súlyos balesetet szenvedett Szlovákiában a D2-es autópályán. A jármű számos miskolci utast vitt, köztük 17-en a Martin-kertvárosi Nyugdíjas klub tagjai voltak.

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője folyamatosan nyomon kíséri a szlovákiai buszbaleset Martin-kertvárosban élő súlyos sérültjeinek az állapotát. Hétfőn az utógondozásukért emelt szót a parlamentben, kérdést intézve a miniszterhez: „Számíthatnak-e az érintettek a magyar egészségügyre?”


A politikus bevezetőjében arról beszélt, hogy májusban megrázta az országot a hír, tele volt vele a sajtó is, hogy nyugdíjas miskolci kirándulók Szlovákiában súlyos autóbusz-balesetet szenvedtek. Ma már szót sem ejt róluk senki. Nekik persze nem is a sajtónyilvánosság hiányzik, hanem a gondos és méltányos egészségügyi ellátás – mert ez az, amit nem kapnak meg. A baleset utáni nagy fogadkozásból, hogy mit meg nem fognak tenni értük, nem lett semmi. Mondjuk ki nyíltan: magukra hagyták őket.

A miskolci Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub több tagja szenvedett súlyos sérülést, ezekről egy korábbi cikkünkben írtunk.

Az elmúlt fél évben végigjárt kálváriájuk a magyar egészségügy sötét bugyrait tárja föl, hangoztatta Hegedűs Andrea. Egyikük tolókocsiba kényszerült, mert amputálták a lábát, a műlába, pedig túl nehéz neki, de nem adnak könnyebbet, mondván, hogy az túl drága.

Másikuk arccsontjai szilánkosra törtek, könnycsatornái teljesen eltűntek, műteni kellene, de a szemész, aki az igazolást kiadhatná, két hónap szabadságra ment. Harmadikuk fején máig kilátszik a koponyacsont. Volt olyan eset, hogy egy hétig nem tudott megszólalni, de kezét az ágyhoz kötötték és egy pohár vizet nem kérhetett. Az önmagukat ellátni nem tudók sem számíthatnak a szociális gondozóhálózatra, gyógyszer felírásához orvostól orvosig küldözgetik őket. Állítják: a pozsonyi kórházban sokkal jobb körülmények között voltak.

Hegedűs úgy látja, ez így nem mehet tovább. Ők élni akarnak, hisznek a gyógyulásban, de a magyar egészségügy sem a hitüket, sem a reményüket nem táplálja.
Rétvári Bence miniszterhelyettes, államtitkár válaszából – az együttérzésen túl – sok konkrétumot nem tudhattak meg a lábadozó martin-kertvárosi sérültek. Hegedűs Andrea ezért a napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatójához fordul az érintettek panaszaival.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek